Start Let's Talk “Gde se tačno stavlja tampon?”

“Gde se tačno stavlja tampon?”

SHARE

1. “Gde se tačno stavlja tampon?”
Nada, 12: Mislim da ću uskoro dobiti menstruaciju. Zato bih volela da se raspitam o tamponima. Od čega se oni uopšte sastoje? Mogu li odmah da počnem da ih stavljam? Kako se ubacuju unutra? Gde se tačno stavljaju? Koliko dugo mogu da ostanu unutra? Molim vas, odgovorite mi!

Bravo: Tampon se stavlja u vaginu.
Draga Nado, naravno da možeš da koristiš tampone od samog početka. Ali, preporučujemo ti da tokom prvih nekoliko menstruacija ipak koristiš uloške zato što su laki za upotrebu (samo ukloniš traku i zalepiš uložak za gaćice), a tako ćeš moći i da vidiš koliko krvi dnevno gubiš. Ta količina iznosi nešto malo više od pola šolje! Tamponi su rolnice koje se sastoje od čvrsto presovanih vlakana vate i konca. Počni sa najmanjom veličinom tampona koja može da se kupi jer ćeš njih lakše moći da staviš. A evo i kako: operi ruke, izvadi tampon i oslobodi končić. Vrh kažiprsta ili srednjeg prsta stavi u udubljenje na kraju tampona. Drugom rukom razdvoj stidne usne, a zatim uguraj tampon u vaginu ukoso i nagore. Ako ne osećaš tampon, to je znak da dobro leži. Možda ti stavljanje tampona neće odmah uspeti. U tom slučaju, pokušaj još jednom. Kada dođe vreme za ukanjanje tampona, posle otprilike četiri do pet sati (u zavisnosti od toga koliko je obilno krvarenje), povuci končić i izvuci tampon.

2. “Dva momka su zaljubljena u mene…”
Sofija, 12: Dva dečka su zaljubljena u mene. Problem je u tome što su mi obojica slatki pa ne znam za kojeg da se odlučim. Možete li da mi pomognete?

Bravo: Najpre bolje upoznaj obojicu!
Draga Sofija, imaš dva “obožavaoca” i obojica ti se sviđaju – ali, nemoj da se sekiraš zbog toga! Potrudi se da obojicu najpre što bolje upoznaš: razgovaraj sa njima, na primer, o tome šta voliš da radiš u slobodno vreme ili o tome koju muziku voliš da slušaš itd. jer ćeš tako saznati sa kojim od njih se bolje slažeš. Kako se stvari dalje budu razvijale, videćeš koji od njih ti se više sviđa. A možda ćeš i iznenada shvatiti da ti se obojica sviđaju, ali da nisi zaljubljena ni u jednog. Poslušaj svoje srce, ono će ti reći za koga kuca…!

3. “Kada momci treba da probaju ‘prvi put’?”
Tihomir, 14: Dečaci iz moje ekipe često pričaju o petingu, seksu i tome slično. Sve mi to zvuči vrlo zanimljivo i voleo bih da to i sam probam jednom. Ali, to neće biti uskoro jer se plašim da spavam sa nekom devojkom. Da li postoji određeni uzrast kada bi momci trebalo da probaju seks?

Bravo: Ne postoje nikakva pravila, svaki momak odlučuje sam za sebe!
Dragi Tihomire, i ti kao i većina tvojih vršnjaka i vršnjakinja zanimaš se za seksualnost i sve što ima veze sa njom. Ali, još uvek ne želiš da probaš sve to, što je sasvim normalno i takođe karakteristično za tvoj uzrast! Jedna velika Internet-studija pokazala je da je veoma malo 14-godišnjaka već probalo seks (svega 2% momaka i 3% devojaka), a da mnogi 17-godišnjaci sebi još uvek daju vremena za ta iskustva. U tom uzrastu je 39% momaka i 58% devojaka doživelo svoj prvi put. Drugim rečima, možeš da daš sebi vremena koliko god ti drago. Svakako ćeš primetiti kada budeš poželeo da se maziš sa nekom devojkom, da se ljubite, upražnjavate peting ili seks. A što se tiče komentara momaka na školskom dvorištu, znaj da se ni u čemu ne preteruje toliko kao u pričama o seksu!

4. “Kako da pronađem odgovarajućeg ginekologa?”
Kristina, 14: Imam gomilu pitanja na koja moja mama nema odgovor. Ona me je posavetovala da je bolje da ta pitanja postavim ginekologu. Međutim, nije želela da mi preporuči svog ginekologa jer je on suviše nervozan. Kako da pronađem ginekologa koji ima dovoljno vremena za mlade devojke?

Bravo: Pitaj svoje drugarice da li mogu da ti preporuče nekog finog ginekologa!
Draga Kristina, nalaziš se u dobu kada ti se telo menja – rastu ti grudi, počinju da ti rastu dlačice tamo gde ih ranije nikad nije bilo. Uz to, i tvoja osećanja se stalno menjaju. Jasno je da ti je potrebna osoba sa kojom bi mogla da porazgovaraš o temama kao što su menstruacija, kontracepcija, polne bolesti i ginekološki pregledi. Pitaj svoje drugarice da li već idu kod nekog ginekologa. Zatim možeš da odeš kod nekog od njih po preporuci. Raspitaj se kod njih i o tome kako izgleda jedan ginekološki pregled. Kada dođe vreme da odeš na pregled, sa sobom možeš da povedeš mamu, drugaricu ili dečka.

5. “Kako da odložim svoj orgazam?”
Igor, 17: Uvek kada spavam sa svojom devojkom, brzo doživim orgazam. Znam da se to dešava i mnogim drugom momcima. Ali, kako odložiti ejakulaciju što duže? Ja se baš nerviram zbog toga i ne želim da razočaram svoju devojku. Imate li neki savet za mene?

Bravo: Ne očekuj previše od sebe!
Imaš pravo: većini muškaraca je poznat problem “preranog ejakuliranja”. Najčešće se to dešava tokom prvih seksualnih odnosa kada je momak još uvek neiskusan i veoma nervozan. Što se opuštenije ophodiš prema svojoj prebrzoj ejakulaciji, to ćeš se pre rešiti svog problema. Nekoliko trikova će ti pomoći u tome: najpre daj oduška svojoj seksualnoj želji, a zatim se sasvim opušteno posveti svojoj devojci. Tako ona sigurno neće biti nezadovoljna ako prebrzo svršiš. Ili, možete da probate neku drugu pozu ili da počneš da koristiš deblje kondome (npr. “Performa” marke Durex) koji umanjuju nadraživanje penisa pa samim tim odlažu orgazam.

SHARE
Prethodni članakLeto je na vratima!
Naredni članakFamous Crime Scene

90 KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR