Start Let's Talk Da li gel za tuširanje može da se koristi za intimnu higijenu?

Da li gel za tuširanje može da se koristi za intimnu higijenu?

SHARE

1. “Da li gel za tuširanje može da se koristi za intimnu higijenu?”
Gojko, 13: Dobio sam gel za tuširanje kao rođendanski poklon. Planiram da ga koristim i za intimnu higijenu. Da li je OK ako se dva puta dnevno nasapunjam njime po celom telu i istuširam se?

BRAVO: Za održavanje higijene kožice na penisu dovoljna je čista, mlaka voda
Dobro je što si postavio ovo pitanje, dragi Gojko. Naime, gelove za tuširanje treba koristiti umereno jer u suprotnom, njihove veoma jake hemijske supstance uništavaju zaštitni kiseli sloj kože. Tada su izazivačima bolesti ili izazivačima alergija širom otvorena “vrata”, pogotovo u intimnom delu tela gde je sasvim dovoljno jedno do dva pranja dnevno, i to čistom, mlakom vodom. Važno je da se pri tom ukloni takozvana smegma, koja se sastoji od jedne vrste loja pomešanog sa znojem, urinom i mrtvim ćelijama kože. Nemoguće je sprečiti pojavu smegme ispod kožice na penisu, međutim svakodnevnim održavanjem higijene (pri pranju se kožica prstima povuče sasvim unazad!) sprečićeš da se nakupi prekomerna količina. Ako želiš, možeš da koristiš blag, ph-neutralan sapun koji ne nagriza kožu. Ipak, štedljivo koristi sapun u intimnom delu tela, jer bi se u suprotnom moglo desiti da skineš previše masnoće sa kože na glaviću, usled čega na njoj mogu da se jave zapaljenski procesi.

2. “Šta je to orgazam?”
Uroš, 12: Juče sam na velikom odmoru čuo kako dve devojčice razgovaraju o orgazmu. Rekle su da orgazam izaziva sjajan osećaj. Možete li da mi kažete šta je to tačno i zašto su to rekle?

BRAVO: Orgazam je vrhunac seksualnog zadovoljstva
Orgazam je, dragi Uroše, veoma intenzivan osećaj koji obuzima celo telo. Kada čoveka obuzmu osećanja zadovoljstva usled orgazma i kada ona krenu da se šire po celom telu, stiče se utisak kao da je došlo do eksplozije ili vatrometa osećanja. Orgazam može da se opiše i kao stanje transa, jer čovek ima osećaj da gubi svest. Pre orgazma dešava se seksualno uzbuđenje. Kod devojaka otiču stidne usne, vagina postaje vlažna, a bradavice se ispupče. Kod momaka, penis se uveća i ukruti. Iz glavića tada iscuri bistra tečnost, takozvana “kapljica zadovoljstva” koja već u sebi sadrži sprematozoide (!). Kada se ljubavnici nađu na vrhuncu ljubavnog zanosa, iz penisa se u kratkim, ali jakim slapovima luči sperma, dok devojke doživljavaju intenzivnu mešavinu osećanja skoncentrisanu u klitorisu i odatle se šire celim telom, usled čega ono počinje da podrhtava. Ranije se verovalo da žene sporije reaguju na seksualne nadražaje nego muškarci. Međutim, verovatnije je da penis tokom seksualnog čina ne stimuliše dovoljno klitoris.

3. “Da li mogu da imam seks iako još nisam dobila menstruaciju?”
Tanja, 14: Sve devojčice iz mog razreda su već dobile menstruaciju samo ja nisam! Da li sa mnom nešto nije u redu? I već dva meseca sam sa jednim dečkom sa kojim želim da spavam jednog dana. Da li to mogu da uradim i ako ne budem imala menstruaciju?

BRAVO: Da – ali pitanje je da li si ti spremna na to!
Draga Tanja, nema razloga za zabrinutost. Svako se razvija svojim tempom, a ti ćeš sigurno dobiti menstruaciju za godinu ili dve dana! Kada devojke dobiju menstruaciju, to ne znači automatski da moraju da upražnjavaju seks, ali je to svakako moguće. Inače, mnoge devojčice koje još nisu dobile menstruaciju imaju osećaj da još nisu dovoljno zrele za seks. Ako ti i tvoj dečko želite da spavate, najvažniji preduslov za to je da to oboje želite. Niko ne sme da vrši pritisak na ono drugo jer je u tom slučaju velika verovatnoća da će takav seks biti veliko razočaranje. U svakom slučaju, prethodno se dogovorite o načinu zaštite (kondomi itd.), jer se prva ovulacija dešava pre nego što nastupi prva menstruacija, što znači da je moguće da zatrudniš!

4. “Zašto mi ona govori: ‘Mnogo te volim!'”
Sara, 13: Ja jako volim moju najbolju drugaricu, ali uvek kada razgovaramo telefonom ona na kraju kaže: “Ćao, mišiću, mnogo te volim!” To mi je bezveze i ne znam šta da mislim o tome. Šta vi mislite?


BRAVO: Izgleda da je njoj jako stalo do tebe!
Čudno ti je to kako se tvoja najbolja drugarica oprašta od tebe. Po svemu sudeći, izgleda da te ona jako voli. Zbog čega ne možeš da prihvatiš njene reči kao izliv naklonosti upućen najboljoj drugarici. Mnoge devojčice tepaju jedna drugoj i razmenjuju reči pune ljubavi. (Inače: momci nemaju hrabrosti za tako nešto jer se plaše da bi mogli biti ismejani.) Ako želiš, probaj i sama kako to izgleda. Kada ti ona kaže: “Mnogo te volim!”, ti joj odgovori: “I ja tebe!” Obrati pažnju na svoja osećanja u tom trenutku. Dopada ti se? Ok. Ako ne, onda porazgovaraj sa njom. Kaži joj da ti je mnogo draga, ali da ne želiš to stalno da joj ponavljaš, niti to da slušaš. Ako ste dobre drugarice, vaše prijteljstvo će se nastaviti bez obzira na sve!

5. “Želim da raskinemo, ali i da ostanemo prijatelji…”
Doris, 15: Sutra ću raskinuti sa mojim momkom. Ali, plašim se da on onda neće hteti da ostanemo prijatelji. Pre nego što smo se skontali, bili smo jako dobri drugovi, i ja želim da sada ponovo bude kao pre. Možete li da mi date savet kako to da izvedem?

BRAVO: Onaj ko je ostavljen odlučuje o tome da li ćete ostati prijatelji…
Draga Doris, nažalost, ne postoji univerzalan savet koji bi ti mogao pomoći u tome da ostaneš prijatelj sa svojim momkom i nakon što raskinete. Ne odlučuješ ti sama o tome da li ćete ti i tvoj dečko ostati u kontaktu i nakon raskida. Ako želiš da prekineš vezu, porazgovaraj sa njim. Ali, potrudi se da budeš fer i da to uradiš na fer način – najbolje je da se odnosiš prema njemu onako kako bi ti volela da se on odnosi prema tebi da je situacija obrnuta. Naravno, možeš da izraziš želju da ostanete prijatelji. On će biti tužan i povređen i verovatno će mu trebati vremena da – ako uopšte dođe do toga – ponovo uspostavi prijateljski odnos sa tobom. Zato, prepusti njemu odluku o tome kada i kako će ti se ponovo približiti…

OSTAVI KOMENTAR