Start Let's Talk “Da li da se borim za svog dečka?”

“Da li da se borim za svog dečka?”

SHARE

1. “Da li da se borim za svog dečka?”
Nađa, 16: Pre mesec dana imala sam prvu veliku svađu sa svojim momkom. Samo sam mu se požalila da mi smeta to što se u poslednje vreme često druži sa drugim devojkama. To je bilo dovoljno da se on naljuti i bez reči se okrene i ode. Nismo se videli već nedelju dana. Ne znam šta da radim. Da li da se borim za njega? Ali kako?

BRAVO: Jedino ako je njegova ljubav dovoljno jaka
Draga Nađa, mogla bi mnogo toga da učiniš ako ti je toliko stalo do njega i ako on to zaslužuje. Možeš da mu pokloniš neke sitne stvarčice, da mu sama napraviš kolač, da mu kažeš i dokažeš koliko ti je važan. To može da vas zbliži. Ali, i da izazove kontraefekat. Ako želiš da se boriš za svoju vezu, to će ti se isplatiti samo ako ste i ti i on zainteresovani za opstanak vaše veze. Oboje treba da budete ubeđeni u to da je vaša ljubav dovoljno jaka. Treba da imate mnogo zajedničkih interesovanja i hobija, na primer, da oboje volite ples ili klizanje. Treba da osećate čežnju kada se dugo ne vidite i da ne možete da zamislite život jedno bez drugog. Uzaludna je borba za opstanak veze ako oboje živite svojim životom, bez obzira na ono drugo. Ako su stalno “u igri” i druge osobe koje se upliću u vaš odnos i ako neko od vas stalno vara onog drugog. Budi iskrena prema sebi i podvuci crtu. Ako je ishod nepovoljan, najmanje što možeš da uradiš jeste da svom (bivšem) dečku daš slobodu.

2. “Kako izgleda peting?”
Karolina, 15: Sve moje drugarice pričaju o tome kako su probale peting sa svojim momcima. Zato bih i ja volela da to probam sa mojim dečkom. Možete li da mi date neki savet?

BRAVO: Peting je kada se dvoje miluju po celom telu!
Draga Karolina, nema razloga da žuriš: to što su sve tvoje drugarice, navodno, probale peting, ne znači da i ti treba to da probaš! Ti i tvoj dečko treba da sačekate dok ne budete sasvim spremni da postanete intimni tokom petinga, koji podrazumeva da momak i devojka miluju i ljube jedno drugo po celom telu. Svaki čovek drugačije reaguje na takve dodire – naime, koža je po celom telu veoma osetljiva baš, a naročito osetljivi delovi tela su, na primer, bradavice i grudi, stomak, unutrašnja strana butina, penis i vagina (pre svega klitoris). Neki parovi miluju jedno drugo po genitalijama sve dok oboje ne dožive orgazam. Međutim, kako i gde treba dodirivati partnera momak i devojka će najbolje otkriti ako jedno drugom kažu i pokažu šta vole i šta im prija. Osim toga: pošto prilikom petinga muškarac može da doživi ejakulaciju, to znači i da sperma može da dospe u vaginu. Zbog svega toga – ne zaboravite da koristite zaštitu (npr. kondom)!

3. “Upomoć, trudna sam!”
Nikolina, 16: Molim vas, pomozite mi – pre šest nedelja sam spavala sa jednim dečkom bez zaštite. Juče sam uradila test trudnoće i rezultat je bio pozitivan. Molim vas, recite mi šta sad da radim!

BRAVO: Obrati se za pomoć porodici i ginekologu
Draga Nikolina, trenutno si očajna jer te rezultat testa pogodio kao grom iz vedra neba! Ali sada je jako važno da sačuvaš prisebnost. Potreban ti je neko sa kim bi mogla da porazgovaraš o svim mogućnostima koje su ti sada na raspolaganju. Najbolje bi bilo da to budu tvoji roditelji jer ćeš tako sigurno doneti pravu odluku. Oni će, najverovatnije, u početku biti vrlo iznenađeni, ali kasnije će shvatiti da ne mogu da te ostave na cedilu. Osim toga, možeš da zamoliš neke druge članove porodice ili drugarice da ti pruže podršku. Pre nego što doneseš bilo kakvu odluku, treba da znaš sledeće: pošto imaš šesnaest godina, ne možeš sama da odlučuješ o tome da li ćeš roditi bebu ili prekinuti trudnoću. Potreban ti je pristanak roditelja da bi uradila abortus. Oni će te najbolje razumeti i zajedno sa njima najlakše ćeš doneti ispravnu odluku. Želimo ti mnogo sreće.

4. “Kožica na mom penisu je preuska!”
Janko, 14: Mislim da mi je potrebna vaša pomoć. Kada se kupam, mogu da prevučem kožicu preko penisa, ali to me užasno boli jer je otvor kožice isuviše uzak! Kada mi se penis ukruti, kožica uopšte ne prelazi preko njega. da li to znači da imam suženje kožice penisa? Da li moram da idem kod doktora?

BRAVO: Lekar će ti pomoći
Imaš pravo, dragi Janko. Tvoj problem, kako si nam ga opisao, ukazuje na to da imaš fimozu (suženje prepucija). Slobodno idi na pregled kod lekara jer će ti on objasniti šta dalje treba da radiš. Verovatno se i ti, kao i većina drugih momaka, plašiš da bi prilikom pregleda mogao doživeti erekciju. Ako ti se to zaista i dogodi, ne znači da je to nešto loše, već da tvoje telo savršeno normalno reaguje. Inače, najverovatnije se ništa slično neće desiti jer je lekarski pregled sve samo ne erotičan. Lekar će ti objasniti kako da rastegneš prepucij (kožicu na penisu) ako je to u tvom slučaju moguće. Ako ne, onda će ti zakazati operaciju tokom koje će ti kožica biti delimično odstranjena. Taj zahvat se obavlja ambulantno, što znači da ćeš ujutru otići u bolnicu, a uveče ćeš već moći da ideš kući. Čim rana zaraste, tvoj problem će nestati kao da nikada nije ni postojao.

5. “Osećam se usamljano jer nemam prijatelje!”
Petar, 13: Pre godinu dana sam se zajedno sa roditeljima preselio u drugo mesto. Problem je u tome što još uvek nisam stekao nove prijatelje. Momci iz mog razreda su OK, ali imaju neka druga interesovanja. Uglavnom se dosađujem jer sam stalno sam. Kako da uspostavim kontakt sa drugim ljudima?

BRAVO: Budi otvoren za nova iskustva!
Ćao, Petre! Lakše je uspostaviti kontakt sa nekim ko ima ista interesovanja kao ti, ali to nije najvažniji preduslov za druženje. Naprotiv: isprobavanje novih stvari može da bude veoma zabavno! Obrati pažnju na to čime se zanimaju tvoji drugari iz razreda u slobodno vreme. Pri tom ne moraš da budeš oduševljen svim tim kao oni – najvažnije je da počneš da razgovaraš sa svojim drugovima iz razreda, da zajedno učestvujete u nekom poduhvatu, da se zabavite i bolje upoznate. Možda će se neko od njih zainteresovati i za tvoje hobije. Ako budeš otvoren prema drugovima, kontakt sa njima pretvoriće se u pravo prijateljstvo. A možeš i da se učlaniš u neki klub jer i tamo možeš kvalitetno da provodiš svoje slobodno vreme. Pokušaj!

OSTAVI KOMENTAR