Start Let's Talk “Da li će mi grudi ostati male ako pušim?”

“Da li će mi grudi ostati male ako pušim?”

SHARE

1. “Da li će mi grudi ostati male ako pušim?”
Tea, 14: Moje grudi nisu baš velike. Devojčice iz mog razreda su uglavnom dosta razvijenije od mene. Da li je to možda zato što ja pušim? Da li će moje grudi ostati male zbog toga? Molim vas, kažite mi, da li će mi grudi više rasti ako prestanem sa pušenjem?

BRAVO: Da! To je još jedan razlog više da prestaneš da pušiš.
Draga Tea, nikotin iz duvanskog dima sužava krvne sudove usled čega su organi, ćelijsko tkivo i celo telo manje snabdeveni kiseonikom i hranljivim materijama. Naravno da se to nepovoljno odražava i na tvoj rast. Dakle, uopšte nije loša ideja da prekineš sa pušenjem. Međutim, kada će tvoje grudi početi da rastu, koliko će narasti i kakvog oblika će biti, zavisi pre svega od genetskog nasleđa. Tako se može desiti da su neke četrnaestogodišnje devojčice sasvim dobro “razvijene” kao što je to slučaj sa tvojim drugaricama iz razreda koje si pomenula. Međutim, u tvom okruženju sigurno ima i devojaka koje nemaju veće grudi od tebe. Naime, telesni razvoj svake devojke se odvija različitom brzinom. Dešava se da pubertetske promene, a samim tim i rast grudi, započnu kod nekih devojaka tek u 15. ili 16. godini, što je, takođe, sasvim OK. Dakle, treba da budeš strpljiva – jer tvoje grudi će rasti i razvijati se još nekoliko godina.

2. “Šta je to ‘one night stand’?”
Jelena, 14: Celo moje društvo priča o tome, a samo ja ne znam šta znači “one night stand”? Nemam hrabrosti da ih pitam – možete li vi da mi odgovorite?

BRAVO: To je “veza” na jedno veče!
Draga Jelena, ovaj izraz podrazumeva da dvoje imaju seks na jedno veče – samo jednom i nikad više. Pri tom, to dvoje ljudi se obično uopšte ne poznaju ili se poznaju samo površno. One night stand ne izrasta
iz potrebe da se ostvari ljubavna veza, već pre svega da se zadovolji seksualna želja. Važno je reći da tu niko nikoga ne prisiljava na seks i da oboje od samog početka znaju kakva su pravila, da ne bi bilo razočarenja, što je, na primer, slučaj kada jedno očekuje da se to seksualno iskustvo pretoči u vezu, a druga osoba to ne želi. Osim toga, tokom seksa za jedno veče obavezno treba koristiti kondom jer je to jedino sredstvo koje pouzdano štiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

3. “Sestra ne ume da čuva moje ljubavne tajne”
Jaca, 13: Imam problem sa mojom sestrom (15). Nas dve se volimo i sve pričamo jedna drugoj. Ali, uvek kada se posvađamo, ona moje tajne ispriča roditeljima, čak i to da sam zaljubljena i da imam dečka! To je stvarno nisko sa njene strane! Da li da prestanem da joj otkrivam svoje tajne?

BRAVO: Zajedno razmislite o tome kako da rešite problem!
Draga Jaco, potpuno nam je jasno zašto se osećaš iznevereno – uopšte nije lepo da tvoja sestra priča tvoje tajne roditeljima. Zato je važno da porazgovaraš sa njom. Kaži joj da bi joj rado pričala o sebi, ali da se plašiš da bi mogla sve da ispriča nekom drugom. Zatim zajedno sastavite listu stvari koje ni pod kojim uslovima ne smete da ispričate nekoj trećoj osobi – čak ni kada se najstrašnije posvađate! Svečano se zakunite da ćete se pridržavati tog pravila. Želimo vam mnogo sreće!

Image Hosting by imagefra.me

4. “Šta sve treba da radim tokom predigre?”
Bojan, 16: Juče sam ostao bez teksta kada mi je moja devojka posle seksa rekla da joj se ne dopada naša predigra i da često traje prekratko. Sada uopšte ne znam šta da radim! Mislim, šta još da radim, osim ljubljenja i maženja?! I šta uopšte devojke očekuju od predigre? Molim vas, dajte mi neki savet!

BRAVO: Dozvoljeno je sve što se dopada i tebi i njoj!
Zdravo, Bojane! Najpre treba da porazgovaraš sa svojom devojkom! Kako ona zamišlja dobru predigru? Šta tačno očekuje od tebe i koji dodiri joj posebno prijaju? Na kraju krajeva, svaka devojka i svaki momak potpuno drugačije doživljava seksualno uzbuđenje i ne postoji jedinstveni recept za “savršenu” predigru koji bi mogao da važi za sve! Zato treba da otkriješ svojoj devojci kakve su tvoje potrebe. Kako zamišljaš nežnost? Gde voliš da te dodiruje i miluje? Tako ćete zajedno otkriti šta vam se oboma dopada i šta želite. Uostalom: sve seksualne aktivnosti koje se dešavaju pre nego što tvoj penis dospe u vaginu tvoje devojke predstavljaju predigru. To je odlična prilika da na što više različitih načina upoznaš telo svoje partnerke. Ništa nije dosadnije nego kada svaki put idete istim “utabanim” putem! Dakle, pokušajte oboje da stalno unosite promene u predigru i “razmazite” jedno drugo prstima, jezikom, usnama… i nastavite tako, ako želite, sve do orgazma. Predlog: šta kažete za nežnu masažu celog tela pomoću ulja? Ispitajte šta vam oboma prija. Mnogo sreće!

5. “Htela je da joj poljupcem napravim ‘šljivu’!”
Mario, 13: Već tri nedelje sam u vezi sa jednom jako slatkom devojkom. Odlično se razumemo i često se ljubimo. Juče je tražila da joj poljupcem napravim fleku na vratu. Možete li da mi kažete kako se to radi?

BRAVO: Sisaj kožu svoje devojke sve dok to mesto ne pocrveni
Fleka od poljupca je, dragi Mario, modrica na površini kože koja nastaje tokom intenzivnog poljupca. Ako želiš da vidiš kako to izgleda, možeš najpre da probaš na svojoj koži: sisaj jedno mesto na podlaktici sve dok se koža na tom mestu ne zacrveni. Koža na vratu je veoma osetljiva i veoma “pogodna” za pomenute fleke. Mnogi smatraju da ova flekica šalje poruku: “Vidi, moj dečko/devojka me voli sa puno strasti!” Iako ta fleka vremenom menja boju, ona nikako ne škodi zdravlju: naime, ona nastaje izlivanjem krvi iz krvnih sudova usled vakuuma koji se stvara usnama tokom poljupca. “Ljubavne” fleke mogu da ostanu vidljive i nekoliko dana, a njihova boja se menja od plavičasto-crvene do smeđe i žute. Pre nego što kreneš u akciju, pitaj svoju devojku gde tačno želi da ima fleku. Možda će želeti da to uradiš na nekom mestu koje će ostati skriveno od pogleda njenih roditelja da ne biste izazvali neprijatna pitanja.

OSTAVI KOMENTAR