Start Let's Talk 1. “Pukao nam je kondom – šta sad?”

1. “Pukao nam je kondom – šta sad?”

SHARE

1. “Pukao nam je kondom – šta sad?”
Sanja, 16: Pre dve nedelje mom dečku je pukao kondom tokom seksa. To nas nije preterano zabrinulo jer on nije ejakulirao pre toga. Kasnije se, međutim, ispostavilo da mi kasni menstruacija. Da li sam trudna? Ako jesam, šta da radim?

BRAVO: Uradi test na trudnoću što pre!
Zdravo, Sanja! Najpre treba da budeš sto posto sigurna da si trudna. Na kraju krajeva, menstruacija može da kasni iz raznih razloga, npr. zbog velikog stresa. Zato treba što pre da odeš kod ginekologa koji će te pregledati i reći u čemu je stvar. S obzirom na okolnosti koje si nam opisala, malo je verovatno da si zatrudnela. Ali ipak, to nije i nemoguće. Naime, i pre nego što nastupi ejakulacija, iz penisa curi tečnost u kojoj se nalazi pokoji spermatozoid. Ako si zaista trudna, razgovaraj sa svojim dečkom ali i sa roditeljima o tome. U slučaju da nisi trudna, svakako treba da se informišeš o “piluli za dan posle” koja omogućava da se prekine trudnoća u periodu i do 72 sata nakon seksa bez odgovarajuće zaštite.

2. “Koliko treba da imam kilograma?”
Jasna, 14: Nedavno sam pročitala tekst o anoreksiji uz koji su bila pridodata i pitanja čitalaca. Jedan čitatelj je želeo da sazna da li boluje od anoreksije. Odgovor je bio da treba da izračuna svoj BMI jer će tako saznati da li ima normalnu težinu ili ne. Moje pitanje glasi: da li to važi i za devojčice? Ako je odgovor “da”, možete li da mi objasnite kako se BMI izračunava? Visoka sam 1,57 cm i imam 46 kilograma.

BRAVO: BMI kod devojaka i dečaka se malo razlikuje
Draga Jasna, ti si veoma pažljiva čitateljka! Imaš pravo! Zaista, kada je reč o BMI-ju (=Body Mass Indedž), postoji izvesna, mada ne velika, razlika kod dečaka i devojčica. To je, između ostalog, i zbog toga što se devojčice i dečaci u pubertetu ne razvijaju istim tempom. Sada ćemo ti sa zadovoljstvom objasniti kako možeš da izračunaš svoj BMI: najpre izmeri svoju težinu i visinu. Zatim pomnoži visinu sa visinom. Sada podeli težinu sa prvim rezultatom. Taj novodobijeni rezultat predstavlja tvoj BMI. Hajde da vidimo kako to tačno izgleda u tvom slučaju: visoka si 1,57 metara i imaš 46 kilograma. Računaj, dakle: 1,57 puta 1,57 = 2,4649. Druga računska operacija: 46 podeljeno sa 2,4649 = 18,7 (zaokruženo) – to je tvoj BMI. Sada pogledaj tabelu i to pod “devojčice/14 godina”. Vidiš, tvoj BMI ukazuje na to da imaš normalnu težinu! To znači da nemaš ni višak, a ni manjak kilograma.

3. “Prijatelji smo – ali ona ne zna da je volim!”
Mare, 15: Pišem vam zato što više ne znam šta da radim. Već godinu dana sam zaljubljen u jednu devojku koja mi je dobra drugarica. Mi stalno idemo nekud zajedno i odlično se razumemo. Međutim, ona ne zna da je ja volim. Šta da radim?

BRAVO: Skupi hrabrost i reci joj šta osećaš!
Dragi Mare, sasvim je razumljivo zašto si toliko oprezan i nesiguran. Verovatno se plašiš njenog odbijanja usled čega bi tvoja izjava ljubavi možda pokvarila i vaše prijateljstvo. Ako te zaista zanima kakve su njene emocije prema tebi, onda bi svakako trebalo da joj kažeš kako se osećaš. Pokušaj da razgovaraš sa njom. Reci joj da prema njoj gajiš osećanja koja su nešto više od običnog prijateljskog odnosa. Možeš i da joj kažeš da se nećeš ljutiti ako ona ne oseća isto prema tebi i da ti je jako stalo do toga da se vaše prijateljstvo nastavi uprkos svemu. Samo hrabro, Mare, možda se i ona oseća kao ti, ali nema hrabrosti da porazgovara sa tobom o tome! Bolje ćeš se osećati kada saznaš na čemu si. Srećno!

Uploaded with ImageShack.us

4. “Šta ako ne budem mogao prvi put?”
Veljko, 17: Već pola godine sam u vezi sa mojom devojkom (16) i sada planiramo da prvi put spavamo zajedno. Ona je već bila kod ginekologa koji joj je prepisao antibebi pilule. Radujem se tome, ali i plašim se pre svega zato što mislim da bi nešto moglo da krene naopako. Najviše me plaši pomisao da mi se penis neće dovoljno ukrutiti ili da će se brzo opustiti. Šta ću onda?

BRAVO: Što se manje budeš nervirao, to će biti lakše!
Dragi Veljko, dobro je što si svoj strah podelio sa nama. Udahni duboko i opusti se – mnogi momci se osećaju kao ti sada. To je tvoj prvi put, ti si početnik na polju ljubavi i seksa. A šta se očekuje od početnika? Pa, upravo to – da budu nesigurni i pomalo nespretni! Zato porazgovaraj sa svojom devojkom o strahu koji osećaš. Ispričaj joj kakve misli te muče. Ona će te sasvim sigurno razumeti jer verovatno i ona brine kako će sve to proteći. Mnoge devojke, na primer, strahuju da će ih boleti ili da će mnogo iskrvariti. Poverite se jedno drugom, to će vam olakšati situaciju. Zatim se prepustite svojim osećanjima – tako ćete sigurno doživeti jedno novo lepo iskustvo!

5. “Njih dvojica žele da spavaju sa mnom!”
Kristina, 16: Morate da mi pomognete! Bez obzira na to da li moja sestra želi da pozajmi od mene BRAVO ili neko iz razreda želi da mu nešto objasnim, ja sam uvek svima na raspolaganju i i dopuštam da svako sa mnom radi šta hoće, iako to ne želim. Šta je to sa mnom? Sada dva momka žele da spavaju sa mnom, a ja se još ni sa kim nisam ni poljubila. Molim vas, kažite mi šta da radim!

BRAVO: Jasno postavi granice!
Zdravo, Kristina! Da li si nekad posmatrala decu u njihovoj “prkosnoj” fazi? Njihova omiljena reč tada je “ne”. Oni se tako uvežbavaju da izraze svoju samosvest, što je kod tebe očigledno potisnuto kažnjavanjem ili uskraćivanjem ljubavi. Međutim, ako se stalno budeš povlačila pred drugima, oni će te vrlo lako iskoristiti. Razmisli malo: šta ti pričinjava zadovoljstvo? Sa kim voliš da provodiš vreme? Šta ti je važno u životu? I tako dalje. Kada jasno odrediš svoju poziciju, pokušaj da je sačuvaš i postavi jasne granice! Kaži ne kada ne želiš da pozajmiš nešto nekom, ne – kada nemaš vremena i, naravno, ne – ako nemaš nameru da spavaš ni sa jednim od momaka koje spominješ. To ne znači da treba da budeš besna ili neprijateljski raspoložena. Nisi dužna ni da se pravdaš. Sasvim je dovoljno da kažeš: “Ne, hvala, ne želim!” ili “Ne, nisam raspoložena!” Oni kojima je stalo do tebe poštovaće te još više zato što si iskreno i jasno rekla svoje mišljenje. Tako ćeš se osećati sigurnije i slobodnije. Ako odbijanjem poštediš sebe neprijatnih iskustava, to znači da govoriš “da” samoj sebi. To je tvoje pravo – zato što je to tvoj život.

Uploaded with ImageShack.us

OSTAVI KOMENTAR