Start Let's Talk “Plašim se prvog puta!”

“Plašim se prvog puta!”

SHARE

1. “Plašim se prvog puta!”
Suzana, 16: Imam predivnog dečka (16) i sigurna sam da želim da on bude taj dečko sa kojim ću imati prvo seksualno iskustvo! Međutim, iako to jako želim, istovremeno osećam i veliki strah! Šta sve može da se desi tokom seksa? Šta sa zaštitom? Šta da radim? Molim vas, pomozite mi!

BRAVO: Otvoreno porazgovaraj sa svojim momkom o tome!
I momci i devojke, draga Suzana, podjednako osećaju strah od prvog puta! Sa jedne strane, tu su čežnja i želja za telesnom bliskošću, a sa druge, tu je i strah od novog i nepoznatog. Važno: poslušaj svoj unutrašnji glas! Tvoje “Da, želim to”, treba da bude jače od tvog “Ne”! Niko – bilo da je reč o momcima ili devojkama, nije 100% siguran pre prvog puta! Tvoj dečko i ti treba otvoreno da porazgovarate o svojim strahovima kao i da zajedno odlučite o tome kako ćete se zaštititi – na primer, pomoću kondoma ili pilule. Otvoreno kaži šta ti je potrebno da bi se osećala sigurno. I, pre svega, dajte jedno drugom vremena, nemojte vršiti pritisak jedno na drugo. Što više budete opušteniji tokom prvog puta, to ćete više uživati!

2. “Moja drugarica stalno provodadžiše za mene!”
Anja, 14: Moja drugarica smatra da hitno moram da nađem momka i zato stalno pokušava da me poveže sa nekim. Ali, ja ne želim da se zabavljam sa nekim samo zato da bih mogla da kažem da imam momka! Kako da objasnim drugarici da me konačno ostavi na miru?

BRAVO: Kaži joj otvoreno da želiš sama da odlučuješ u svoje ime!
Draga Anja, sasvim je razumljivo zašto ti ponašanje tvoje drugarice ide na živce. Na kraju krajeva, ona se meša direktno u tvoj (ljubavni) život. Da li si se nekad zapitala zašto tvoja drugarica želi da te poveže sa nekim? Možeš da joj kažeš da ti nije stalo do toga da nađeš momka po svaku cenu. Budi otvorena u vezi sa tim. Onda joj objasni da ti ide na živce takvim svojim ponašanjem. Reci joj tačno šta je to što želiš – a šta nikako ne želiš! Na primer, ovako: “Baš je lepo od tebe što se toliko brineš za mene, ali to stvarno nije potrebno i zato, molim te, prestani sa tim! Želim da se zabavljam sa dečkom koga ću sama odabrati!” Želimo ti puno uspeha!

Image Hosting by imagefra.me

3. “Nemam hrabrosti da pokažem osećanja pred momcima!”
Milana, 14: Do sada sam se nekoliko puta zaljubljivala, ali nikad nisam imala hrabrosti da momcima pokažem svoja osećanja. Kada ugledam nekog dečka i on mi se dopadne ili ako me neko upozna sa svojim drugom na žurci, ja uvek postanem nesigurna i pomislim da me taj dečko ne smatra dovoljno lepom. Kako to da sprečim?

BRAVO: Normalno je biti nesiguran!
Draga Milana, većini mladih teško pada da pokažu svojoj simpatiji koliko im znači. Ipak, najvažnije je da ti voliš samu sebe! Da veruješ u sebe i da budeš samouverena! Nemoj toliko da se opterećuješ svojim izgledom – dečko koji te zavoli, voleće te baš takvu kakva si! Skoncentriši se na to šta ti se kod tebe dopada, npr. to može da bude tvoj osmeh ili tvoj humor. Pitaj i članove svoje porodice i svoje prijatelje šta im se dopada kod tebe jer: ako postaneš svesna svojih prednosti, onda će se to po tebi i videti, a momci to neće moći da ne primete. Uostalom: momcima je još teže da pokažu svoja osećanja, jer se plaše da bi mogli biti ismejani zbog toga. A neki od njih su stidljivi isto kao i ti i plaše se mogućeg odbijanja. Sve su to razlozi više zašto bi ti trebalo da napraviš prvi korak. Želimo ti mnogo sreće u tome!

4. “Još nikada se nisam poljubio sa devojkom!”
Darko, 15: Imam 15 godina, a do sada se nikada nisam ljubio sa nekom devojkom! Svi moji drugovi pričaju kako su se već ljubili jezikom, a neki se hvale i time kako su probali peting. Uopšte nemam iskustva! Šta da radim?

BRAVO: Zašto si toliko strog prema sebi?!
Dragi Darko, kao prvo: nemoj da se oslanjaš previše na to da je sve što tvoji drugari govore istina! “Lovačke priče” su uobičajena pojava među mladima, pogotovo kada je reč o ljubavi i seksu! Svaki momak i svaka devojka se razvijaju različitim tempom – i to je sasvim normalno. Neće svi u isto vreme doživeti svoja prva ljubavna iskustva. Pokušaj najpre da se oslobodiš pritiska da moraš što pre i po svaku cenu da pronađeš devojku sa kojom bi mogao da se ljubiš. Daj sebi vremena jer ljubljenje je pre svega stvar osećanja! Budi otvoren i radoznao. Kada ti se neka devojka dopadne, potrudi se da je bolje upoznaš. Sve ostalo će doći samo po sebi…

5. “Kako se prenosi triper?”
Neša, 17: Juče sam prvi put osetio blago peckanje dok sam mokrio. Da li to ukazuje na neku bolest? Jedan moj drug mi je rekao da je moguće da sam zakačio triper! Molim vas, kažite mi, šta je to triper, kako se prenosi i kako da se zaštitim ubuduće!

BRAVO: Triper se prenosi seksualnim putem!
Tvoj drug je možda u pravu, jer je peckanje tokom mokrenja prvi simptom tripera. Kada je taj bol naglašen, imaš osećaj da ti se u mokraćnom kanalu nalaze komadići stakla. U početku se ova polna bolest manifestuje i sluzavim sekretom koji se luči iz mokraćnog kanala. Količina ovog sekreta se postepeno povećava, a on kasnije postaje kremast i poprima žućkastu boju. Peckanje može da bude izazvano i nekim drugim uzrocima, npr. gljivičnom infekcijom. Triper (gonoreja) se prenosi uglavnom seksualnim putem. Međutim, i trudnica koja je zaražena ovom bolešću, može da je prenese tokom porođaja na dete. Naročito su ugrožene osobe koje često menjaju seksualnog partnera ili koje upražnjavaju seks bez zaštite. Zato uvek koristite kondom! Ako si se inficirao, treba odmah da počneš sa terapijom. Ako se na vreme počne sa lečenjem, moguće je potpuno ozdravljenje. Ako se ne leči, bolest se polako širi po organizmu. Kod devojaka dovodi do upala u donjem delu stomaka, a kod momaka do upale testisa. U težim slučajevima slede upala moždane opne i zapaljenje srčanog mišića. Dakle, ako je moguće, još danas treba da odeš kod lekara na pregled. Što pre počneš sa lečenjem, to ćeš se pre osloboditi neprijatnog peckanja!

OSTAVI KOMENTAR