Start Let's Talk 1. “Kako izgleda jahačka poza?”

1. “Kako izgleda jahačka poza?”

SHARE

1. “Kako izgleda jahačka poza?”
Nevena, 16: Moj dečko i ja bismo rado probali jahačku pozu. Možete li da nam objasnite kako izgleda ta poza? I: šta treba da uradim da bih što više uživala u njoj?

BRAVO: To je poza kada devojka sedi na momku!
U jahačkoj pozi, draga Nevena, ti sediš na svom momku koji leži pod tobom na leđima. Tvoje noge su pri tom povijene sa njegove leve i desne strane. Možeš da sediš opušteno ili da se pridržavaš rukama za njegove noge. Prednost ovog položaja je u tome što možete da posmatrate jedno drugo tokom seksa kao i da se mazite i ljubite. Stezanjem mišića zadnjice sama određuješ tempo i zadržavaš kontrolu nad prodiranjem njegovog penisa u tvoju vaginu – podizanjem i spuštanjem zadnjice. Tako ćeš razviti i osećaj za to kako da “upravljaš” penisom svog dečka tako da te on stimuliše baš na određenim mestima u vagini što će ti pričiniti maksimalno zadovoljstvo. Pošto je to kod svake devojke sasvim individualna stvar, ispitaj koji pokreti ti najviše prijaju. Pri tom vodi računa pre svega o tome da penis stimuliše i tvoj klitoris – najosetljiviju tačku zadovoljstva na ženskom telu koja se nalazi sa gornje strane u vagini. Možeš i sama da je stimulišeš prstima ili da se osloniš na svog dečka koji će činiti to isto. Uživajte!

2. “Zašto je moja menstruaciona krv tako zgrušana?”
Emina, 14: Kada imam menstruaciju, iz moje vagine izlaze velike gromuljice krvi koje izgledaju kao puding, ali ništa me ne boli. Da li je to normalno ili sa mnom nešto nije u redu?

BRAVO: Tokom menstruacije ljušti se i sluzokoža materice!
Draga Emina, ne treba da brineš! To što ti nazivaš gromuljicama krvi je sasvim normalna pojava. Inače, menstruaciona krv je uvek izuzetno retka jer ne može da se zgruša u materici. Međutim, ona se u materici meša sa delićima sluzokože materice koja se tokom menstruacije ljušti sa zida materice. Ta sluzokoža se jednom mesečno obnavlja kako bi jajna ćelija mogla da se “ugnjezdi” u zid. Mekana i glatka sluzokoža nudi jajašcetu optimalnu zaštitu. Ako ne dođe do oplođavanja, sluzokoža-“postelja” se cepka na deliće i izbacuje se napolje zajedno sa menstruacionom krvlju. Ta mešavina zaista malo podseća na puding…

3. “Kako nastaju spermatozoidi?”
Lazar, 13: Imam mnogo pitanja: gde tačno nastaju spermatozoidi? Koliko ih ima kod jednog muškarca? I da li se spermatozoidi stalno proizvode ili samo jednom mesečno, kao i ženska jajna ćelija?

BRAVO: Spermatozoidi se proizvode u testisima!
Dobro pitanje si postavio, dragi Lazare! Spermatozoidi se proizvode u takozvanim semenim kanalima u testisima. Oni odatle dospevaju u epididimus. Tokom orgazma pomeraju se u semevod gde se mešaju sa tečnostima iz raznih žlezda – i tako nastaje sperma! U količini sperme koja se izbaci tokom ejakulacije nalazi se između 120 i 300 miliona spermatozoida. To je ogromna količina kada se uzme u obzir da je dovoljan samo jedan spermatozoid da oplodi jajnu ćeliju! Inače, kod muškaraca se spermatozoidi proizvode neprekidno – i danju i noću. U jednoj sekundi nastaje oko 1.000 spermatozoida. Taj proces počinje u pubertetu, a traje tokom čitavog života. Jedan spermatozoid nije veći od 0,05 milimetara, ali pod mikroskopom se vidi sasvim dobro.

4. “Šta je to pojas nevinosti?”
Petar, 12: Juče sam na velikom odmoru u prolazu čuo kako neki momci pričaju o pojasu nevinosti. Možete li da mi kažete na šta su mislili i šta se tačno radi sa tim?

BRAVO: Taj pojas je služio kao dokaz nevinosti i vernosti!
Dragi Petre, pojas nevinosti sprečava da onaj ko ga nosi – bilo muškarac ili žena – upražnjava seks, čime se osiguravala vernost te osobe partneru. Pojas nevinosti se prvi put spominje 1400. godine u Padovi/Italija. Bio je to jedan čelični “kaiš” koji se stavlja na struk i za koji je zakačena čelična “traka” koja prolazi tik između nogu – ovaj pojas je, naravno, imao i bravu za zaključavanje i otključavanje. U 19. veku se slična naprava stavljala dečacima i devojčicama da bi se sprečilo da se samozadovoljavaju što se u ono vreme smatralo štetnim. Malo je verovatno da se pojas nevinosti nosio u dužem vremenskom periodu jer je materijal od kojeg se pravio izuzetno nepraktičan – onome ko ga nosi napravio bi rane na koži. Te rane bi dovele do pojave infekcije kože ili vagine, što je u to vreme vodilo u sigurnu smrt. Osim toga, urin i menstruaciona krv nisu mogli nesmetano da prolaze kroz za to predviđene otvore na pojasu.

Uploaded with ImageShack.us

5. “Zaboravila sam da uzmem pilulu – šta sad?”
Tereza, 16: Navikla sam da uzimam antibebi-pilulu uvek u 21.00 sat. Međutim, juče sam bila strašno umorna pa sam zaspala ispred televizora već u 20.00. Tek ujutru sam shvatila da nisam uzela tabletu kada je trebalo. Šta sad da radim?

BRAVO: Za svaki slučaj, koristi i kondom kao zaštitu dok ne potrošiš to pakovanje!
Draga Tereza, ako koristiš mikropilule (većina pilula koje se danas dobijaju na recept su mikropilule – pogledaj šta piše na uputstvu za upotrebu koje se nalazi na kutiji), onda treba da uzmeš “zaboravljenu” pilulu u roku od dvanaest sati. U tvom slučaju to znači da si imala vremena za to do 9.00 sati ujutru – inače zaštita uopšte nije efikasna! U svakom slučaju, uzmi pilulu da bi sprečila pojavu međukrvarenja, ali, dok ne potrošiš to pakovanje, za svaki slučaj koristi kondom kao dodatnu zaštitu! Tek tokom sledećeg ciklusa bićeš sto posto zaštićena od neželjene trudnoće. Ako, pak, uzimaš minipilulu, onda smeš da uzmeš tabletu sa zakašnjenjem od najviše tri sata. Najbolje je da o tome porazgovaraš sa svojim ginekologom. On/ona će ti tačno reći šta treba da uradiš i na šta treba da obratiš pažnju.

OSTAVI KOMENTAR