401
Šest grupa za šest godina Demofesta

Šest grupa za šest godina Demofesta

401
SHARE

1

 

Još malo vremena je ostalo do najpoznatijeg festivala demo bendova u regionu, a ono što će svakako obeležiti tri festivalska dana, pored 32 takmičarska sastava, sigurno su revijalne grupe.

Prvo veče rezervisano je za reggae i ska plesne ritmove, kojim će sigurnoDubioza kolektiv i S.A.R.S. zaraziti ceo Kastel. Oba sastava donose u Banjaluku svježe pesme i sigurno jedva čekaju da ih podele sa publikom.

Grupu Dubioza kolektiv je muzička kritika često poredila sa legendarnim Rage Against The Machin“ zbog njihovih nedvosmislenih i direktnih tekstova u kojima poput prsta upiru u najveće krivce zbog teške situacije u kojoj svi živimo. Ipak, tek onog momenta kada su “batalili” engleski jezik i implemetirali nešto od “narodskog” zvuka, ljudi su shvatili šta Zeničani poručuju. Njihovo posljednje studijsko izdanje nazvano “Apsurdistan”nastavlja utabanom stazom koju su uspešni prethodnici već utabali i donosi nam još ironičniju i zajedljiviju Dubiozu. Neki će reći da crno-žuta ekipa reciklira stare teme, ali ipak, dobar deo onih kojima je Kolektiv uputio tekstove nisu više tamo gde su bili. Možda to nema veze sa njihovim muzikom, ali nije zabranjeno misliti i nadati se da jeste. I to sve uz brze i skakutave ska ritmove.

Miljenici publike gde god da se pojave, beogradski S.A.R.S. imaju nešto “lakši” izraz od gore navedene ekipe, ali i njima su u prstima ska linije i u grudima reggae stavovi. Dugačak put prešli su od sada već kultne“Buđav lebac” pa do “Perspektive”. S obzirom da albume objavljuju neparnim godinama, što može da bude i slučajnost, posetioci šestog izdanja Jelen Demofesta imaće priliku da čuju album “Kuća časti” star svega četiri meseca. Kada se zna da iza izdanja stoji Đorđe Miljenović, poznatiji pod pseudonimom Wikluh Sky, trebalo bi da bude jasno da je reč o malom remek delu.

Kao što Demofest časti publiku ovim sjajnim nastupima, tako bendovi časte svojim albumima. Naime, oba sastava su na svojim oficijelnim stranicama ponudili sve svoje albume za besplatan download, pa ako niste imali priliku ranije, možete dadopunite svoju mp3 kolekciju sa muzičkom desetkom –  tri S.A.R.S-ova i čak sedam Dubiozinih izdanja.

Druge večeri sviraće legendarni Partibrejkers o kojima je sve ispričano u tri decenije njihove karijere. Oni su jedan od bendova koje publika voli ili ne voli, što samo govori da prema njihovoj muzici niko ne može ostati ravnodušan. CaneAnton i ekipa ponovo se vraćaju na tvrđavu Kastel, njihovo omiljeno “mesto zločina” kada su svirke na otvorenom u pitanju. I najvažnije, popularni Brejkersi su uvek podržavali mlade bendove i demo scenu.

Iz najjužnije zemlje ex-YU dolazi vesela punk-ska ekipa okupljena pod imenom Superhiks. Oni koji su odrasli uz stripove Alan Ford odmah znaju po kojem (anti)heroju su ovi Makedonci dobili ime. Iskustvo sa pet albuma u preko dvadeset godina postojanja i ko zna koliko koncerata po regionu i Evropi donose na scenu na tvrđavi, a za one skeptične možda je važno spomenuti da su delili binu sa imenima kao što su Manu Chao i Radio Bemba, Faith No More, Green Day, Hives, Fun Lovin Criminals, Fishbone, Tito and Tarantula, Henry Rollins, Rico Rodriguez, H-Block… Ipak, bez obzira na evropske nastupe i na to što se redovno druže sa Manu Chaom, kažu da im je haotični Balkan nekako najdraži – i za publiku i za svirke.

Završno veče namenjeno je za dva velika imena. Kiril Džajkovski je sada već domaće ime u Banjaluci, a nije zgoreg napomenuti da je poznati makedonski kompozitor i producent, jedan od pionira elektronske muzike sa balkanskim etno elementima, svoju muzičku karijeru počeo ranih osamdesetih godina. Kiril već dugo vremena kombinuje drum’n’bass, i druge elektronske  pravce sa etno muzikom, a poseban članak bi bio potreban da se nabroje sva njegova izdanja, s obzirom da je radio mnogo muzike i za film, pozorište i dokumentarce. Kiri dolazi u Banjaluku da predstavi svoje posljednje izdanje jednostavnog imena “Djaikovski”, na kojem gostuju Ghetto PriestTK Wonder i MC Wasp.

Plejboj je beogradski rock sastav koji se okupio nakon 14 godina pauze, što ne znači da su instrumenti sakupljali prašinu, jer su svi članovi ostali u muzici, na ovaj ili onaj način. Tačnije, raspoloženiji su za svirku nego ikad, a posle čak 16 godina od posljednjeg albuma spremaju novo izdanje, koje najavljuju dva singla – “Nemam vremena” i “Daj nešto”. Teško da postoji neko ko sluša rokenrol, a da nije čuo pesme “Znaj”“Superstar”(spot za ovu pesmu je svojevremeno zabranjivan) ili “Grizi metak”. Autori su muzike za film “Do koske”, a za legendarni hit grupe Sunshine, pjesmu “Kokain”, oni su napisali muziku. Prvi put kao bend sviraju u Banjaluci, pa se jednako raduju publici, kao i publika njima. Ipak, jedan njihov član je redovan gost u gradu na Vrbasu. Naime, saksofonista Dule Petrović je član i grupe Eyesburn, sa kojom je nedavno nastupio u DFK.  Iz svega navedenog, Plejboj dokazuje kako se saradnjama gradi ime, scena i ime na sceni – i pored 14 godina pauze.

Za kraj, ono što sve povezuje gore nabrojane jeste da svi od reda imaju samo reči hvale za festival, zbog toga što je, prvenstveno, namenjen demo bendovima. Možda je najzahvalnije tekst završiti jednom od Canetovih “krilatica”, izgovorenom kada su ga upitali šta on misli o mladim bendovima i šta bi im kao iskusan muzičar savetovao: “Vidi… Bolje da sviraju, nego da se drogiraju!”

Jelen Demofest 06 biće održan 18.07. do 20.07.2013. godine na tvrđavi Kastel u Banja Luci.

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR

Vašu sliku možete dodati komentari preko ovog linka.