Start How to Osećaš se izblamirano? Evo kako da se opustiš!

Osećaš se izblamirano? Evo kako da se opustiš!

SHARE

Da li ti se konstantno događaju blamovi? Stalno upadaš u neke neprijatne situacije? 

Sigurno se osećaš očajno u tim trenucima i želiš prosto da nestaneš sa lica Zemlje. Mi ti savetujemo kako da se nosiš sa takvim situacijama i da se u narednim danima ne osećaš nelagodno zbog njih.

Stvar je prosta:  blamovi se dešavaju svima, jer niko nije savršen. Kada se tako nešto desi, lice pocrveni a često i kažemo nešto što ne bismo trebali, pa stvar bude još gora. Ali to nije razlog da očajavaš ili da sediš kući u svojoj sobi. Postoje i druga rešenja koja će ti pomoći u takvim momentima.

1. Reci kako se osećaš!

Najbolje je da ne pokušavaš da se opravdaš ili smišljaš objašnjenja. Najbolje ćeš se osetiti nakon što kažeš:  “Osećam se osramoćeno, čini mi se da ću propasti u zemlju”. Kada ovo izgovoriš, osoba sa kojom pričaš neće to morati da kaže umesto tebe, jer si je preduhitrio/preduhitrila. Jedan poen za tebe!

2. Postavi pitanje!

Ne znaš šta da kažeš? Onda pitaj nekog: “Da li znaš kako je kada poželiš da samo nestaneš?” Svi znaju kako je ružan osećaj kada doživiš neki blam. Ili možeš da pitaš: “Da li se ovakve stvari dešavaju još nekom ili samo meni?”. Možda će tvoji sagovornici reagovati sa mnogo više razumevanja nego što misliš!

3. Smeh je najbolji lek!

Ako si se oporavio/oporavila od prvog šoka, zapitaj se: Da li je to bilo stvarno toliko loše? Da li je istovremeno bilo i smešno? Možda bi se i ti smejao/smejala da se to nije desilo baš tebi. Ako prihvatiš ono što se desilo sa osmehom, drugi će misliti da te je baš briga što ti se to desilo, i verovatno neće ni imati želju da se vraćaju na tu temu.

OSTAVI KOMENTAR