Start How to Kako da “smotaš” roditelje i još neki saveti…

Kako da “smotaš” roditelje i još neki saveti…

SHARE

Kako da “smotaš” roditelje!

Želiš veći džeparac ili da konačno prenoćiš kod svog momka? Sa našim savetima uspećeš da ubediš roditelje da bude po tvome – i to bez svađe!

1. Ivana ima 15 godina. Volela bi da ode na žurku kod drugarice, čiji roditelji neće biti kod kuće. Zato će kod nje moći i da prenoći. Ivani će ova zabava biti najbolje veče u toku godine, jer će tamo biti i njena simpatija Bojan. Međutim, postoji jedan problem: Ivana još nije pitala svoje roditelje da li sme da prenoći kod drugarice. Jer dobro zna da joj oni to neće dozvoliti. Tako je taj problem stalno odlagala, sve dok jedne večeri nije skupila hrabrosti i upitala mamu: “Mama, da li bih mogla da odem na žurku kod drugarice i da prespavam kod nje?” A onda je duboko udahnula vazduh… moleći se u sebi da mama pristane. Međutim, njena majka je samo odmahnula glavom. A onda je otac srušio sve njene snove: “Da prenoćiš? A tamo će biti i momci?” Ivana je samo klimnula glavom. “Aha, pa da, tako sam i mislio! To ne dolazi u obzir, ti si premlada za to. Gospođice, da li znaš koliko imaš godina?” Ali za tri meseca ću napuniti 16! Više nisam mala. Molim te, stvarno mi je važno! Moram da idem, svi će biti tamo!” Međutim, Ivanini roditelji su ostali pri svome. “Dosta više s tim, čula si šta ti je otac rekao! A to što će drugi biti tamo, uopšte me ne zanima!”… ovako je njena mama završila diskusiju. Ivana je očajna, ne može da shvati zašto je nisu pustili. A onda je pobesnela i povikala: “Vi ste tako grozni!” A onda je istrčala iz sobe, suze su se kotrljale niz njeno lice. “I šta sada? Bojan će sigurno biti sa nekom drugom devojkom. Svi moji prijatelji će se zabavljati – osim mene! Meni ništa ne dozvoljavaju, moji roditelji me uopšte ne razumeju…”

1a. A kako je tebi sa tvojim roditeljima?
Da li si nekada imala osećaj da roditelji “rade protiv tebe”? Ne dozvoljavaju ti baš ništa i osećaš se odbačenom? Iako si pokušavala na miran način da im objasniš neke stvari, vaš razgovor se uvek pretvori u žestoku svađu? Čini ti se da te uopšte ne slušaju… Kada dođe do toga, znaj da je svaka dalja “borba” uzaludna! Ali, ne mora biti tako! Sa našim savetima uspećeš da se izboriš za svoja “prava”. Pročitaj sledeće savete i shvatićeš da je rešenje problema veoma jednostavno i uvidećeš u čemu grešiš…

2. Veći džeparac
Odeća, izlasci, šminka – i ode sav tvoj džeparac!
Strategija: Ja tebi – ti meni

Korak 1: Zapisuj tokom meseca na šta sve moraš da trošiš džeparac.
Korak 2: Spisak troškova pokaži svojim roditeljima. Tako će shvatiti da je tvoj džeparac stvarno mali.
Korak 3: Predloži im nešto što ne mogu da odbiju: npr. da ti daju za 10 evra veći džeparac, a ti ćeš onda sama štedeti. Ili da ti pruže priliku da nešto i sama zaradiš: npr. da opereš tati auto za 100 dinara.

Uploaded with ImageShack.us

3. Duži izlasci
Baš kada ti je u diskoteci najlepše, ti moraš da ideš kući. Ovo je kraj takvih muka!
Strategija: Sticanje poverenja

Korak 1: Dokaži svojim roditeljima da mogu da ti veruju. Nekoliko puta dođi tačno na vreme i to bez pogovora.
Korak 2: Ispričaj roditeljima gde si bila i sa kim si se videla. Što više budu znali o tvojim izlascima (naravno, samo ono dobro), više će moći da ti veruju.
Korak 3: Nema potrebe da tražiš da odmah sve bude po tvome, već postepeno radi na tome. Najpre ih pitaj da li ovaj put možeš da ostaneš pola sata duže. Nakon nekoliko nedelja, probaj da produžiš izlazak za sat vremena itd.

SLEDEĆE NEDELJE TOP PITANJE: KAKO DA PRESPAVAM KOD MOMKA (I JOŠ NEKI SAVETI…) 🙂

2 KOMENTARA

  1. moji roditelji me nigde ne pustaju kad god pitam da idem negde sa drugarima oni se deru.i stalno me teraju da idem negde gde nezelim neznam kako da im objaasnim da mi je dosadno i da zelim drustvo.
    neznam sta da radim osecam se ko rob.

  2. ja oca nemam moji su se razveli zivim sa mamo i babom i dedom mama bi me pustila ali uvek se oni mesaju.kad god pitam da idemnegde sa drustvom uvek se deru.i uvek me teraju da idem za selo aa tamo nema nikog niti imam drustvo. kao da shvateda mi je u selu dosadno i a nemam sta da radim.i dda gore nevolim da idem.imam 14 god.i osecam se kao da me nevole i kao da sam im rob. ponekad mislim da nisam njihovo dete.sta da radim kad nigde nece da me puste sta god da ih pitam oni se samo deru.

OSTAVI KOMENTAR