Start Buzz Svake godine je sve više “pijanih” papagaja u Australiji

Svake godine je sve više “pijanih” papagaja u Australiji

SHARE

Svake godine s dolaskom kišne sezone u australijskom Darwinu, lokalno se stanovništvo u većoj meri odaje porocima kao što je uživanje u alkoholu.

Ali, oni nisu jedini koji pokazuju znakove opijanja: slično se ponašaju i tamošnji papagaji iz vrste šareni lori. Na kraju svake suve sezone, papagaji počinju neobično da se ponašaju i još uvek nije jasno šta uzrokuje tu promenu.

Stručnjaci kažu kako nisu sigurni jesu li papagaji zaista pijani, ali imaju sve simptome. “Pokazuju čudno ponašanje, padaju, imaju poteškoća s letenjem i udaraju u predmete”, objašnjava veterinar Stephen Cutter.

Stručnjaci misle da je takvo ponašanje možda uzrokovano virusom u kombinaciji s alkoholom iz fermentiranog voća. Papagaji su “pijani” nekoliko dana, a tokom tog perioda javljaju se i neke druge pojave, koje nemaju veze s “pijanstvom”, kao što je curenje iz nosa i očiju. Za razliku od ljudskog, njihovo “pijanstvo” je puno opasnije pa gotovo polovica ptica umire nakon neobičnih simptoma. Ranije su ljudi takvo ponašanje ptica doživljavali kao šalu, ali sad znaju da je problem puno ozbiljniji. “Pijane ptice su sve učestalija pojava, prošle godine su mi ih doneli nekoliko stotina koje su trebale pomoć, a pre deset godina bilo ih je samo nekoliko”, objašnjava Mignon McHendrie iz organizacije Wildcare Inc. koja brine o divljim životinjama.

OSTAVI KOMENTAR