Start Buzz Šokantno mišljenje naučnika: Trebalo bi dozvoliti istrebljenje pandi i tigrova

Šokantno mišljenje naučnika: Trebalo bi dozvoliti istrebljenje pandi i tigrova

SHARE

Anketa sprovedena među gotovo 600 naučnika pokazala je kako većina njih smatra da bi čovečanstvo trebalo da odustane od spašavanja ugroženih životinja koje realno ne mogu biti spašene.

Doktor Murray Rudd sa Univerziteta Jork poslao je upitnik na adresu 583 naučnika s pitanjem misle li da bi trebalo birati koje ćemo životinjske vrste spasiti. Oko 60 posto anketiranih izjavilo je da se “čvrsto slaže” sa uspostavljanjem kriterijuma za očuvanje vrsta.

Na listi životinja za koje postoji mala verovatnoća spašavanja našli su se tigar i panda. “Kako se klima menja, potrebno je sve više investicija kako bi se sprečio gubitak bioraznolikosti, a to će rezultovati povećanom političkom i javnom kritikom nauke očuvanja vrsta. Stoga je važno utvrditi koliko naučnika se slaže oko tog problema i mogućih rešenja”, rekao je doktor Rudd. Iako je tema prilično kontroverzna, pokazuje se da većina naučnika smatra kako se stvari moraju menjati.

“U poslednjih 40 godina, broj pripadnika 1,700 životinjskih vrsta pao je za trećinu. Ali to ne znači da bismo trebali odustati od njih”, rekla je Diane Walkinton iz britanskog World Wildlife Funda i navodi citat osnivača te organizacije, Petera Scotta: “Nećemo uspeti da spasemo sve, ali spasićemo mnogo više nego što bi spasili da nismo ni pokušali”. Diane smatra da bi tigrove i dalje trebalo spašavati. “Radili smo pola veka kako bi ih spasili i istina je da ih je zaista malo, ali čvrsto verujemo da tigrovi imaju budućnost. Od svetskog samita o tigrovima prošle godine u Rusiji, njihov broj u Indiji je porastao”, kaže Diane.

OSTAVI KOMENTAR