Start Buzz Prilika za sve koji se brinu o životnoj sredini: Otvoren konkurs za...

Prilika za sve koji se brinu o životnoj sredini: Otvoren konkurs za mlade eko-reportere

SHARE

 

 

Strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ uz podršku RECAN fondacije za reciklažu limenki za piće, otvorili su konkurs za Mlade Eko-reportere pod nazivom “Štedi resurse, ne bacaj, recikliraj!”. Konkurs je otvoren do 10. aprila, a eko-reporteri u svojim reportažama treba da se bave pitanjima poput značaja reciklaže, zagađivanja sredine pre svega ambalažnim otpadom, uticaja ambalažnog otpada na okruženje, problema odlaganja otpada, potreba za očuvanjem prirodnih resursa. Važno je da eko-reporteri izaberu nešto što ih zanima i što im je blisko i nas izveste o tome u formi članka, fotografije i videa.

Nacionalni žiri će izabrati najbolje i nagradiće prvoplasirane radove u svim uzrasnim kategorijama (11-14 godina, 15-18 godina i 19-21 godine) i svim kategorijama rada! Diplome i nagrade najboljim eko-reporterima biće dodeljene na 13. regionalnoj Konferenciji „Životna sredina ka Evropi – EnE17“, 5. juna 2017. godine u Beogradu, u prostorijama Privredne komore Srbije.

Radove za konkurs “Mladi Eko-reporteri” mogu da prijave mladi od 11-21 godine i to preko formulara koji je dostupan OVDE.

Međunarodni program “Mladi Eko-reporteri” (Young Reporters for the Environment – YRE) ima za cilj da osposobi mlade ljude da zauzmu stav i da izveštavaju o lokalnim pitanjima i problemima u životnoj sredini. Program nudi mladim entuzijastima mogućnost da se njihov glas čuje, jer se najbolji radovi promovišu lokalnoj i internacionalnoj publici.

Program se sprovodi više od 20 godina i trenutno u njemu učestvuju 34 zemlje u kojima se organizuju nacionalna takmičenja, dok se prvoplasirani radovi prosleđuju na međunarodno takmičenje. Takmičenja se organizuju svake godine kako bi ohrabrili mlade iz celog sveta da napreduju, uče i istražuju i pronađu reportažu koja se bavi realnim i trenutnim problemima u životnoj sredini. Radovi najboljih eko-reportera sa međunarodnog takmičenja biće objavljeni u časopisu “Hafington post” za mlade i na međunarodnom YRE veb-sajtu.

Krajni cilj eko-reportera je da istaknu probleme u životnoj sredini i da motivišu lokalnu zajednicu na njihovo rešavanje. Pojedini eko-reporteri imali su želju da organizovanjem akcija motivišu javnost na promene. Deljenje flajera, postavljanje kućica za ptice, korišćenje različitih otpadnih materijala za izradu predmeta, sprovođenje anketa, mapiranje divljih deponija, organizovanje tribina, samo su neke od aktivnosti koje su obeležile ovaj program u Srbiji.

Teodora Simić učenica OŠ “Vuk Karadžić” iz Surčina u svom videu je prikazala problem zagađenja u opštini Surčin. Ona je zajedno sa svojim drugarima ispitivala sugrađane o čistoći opštine. Teodorina poruka je „potrebno je da se svi uključe, kako bi naše okruženje bilo čistije i lepše za život“.

Branka Zarić, učenica OŠ “Dimitrije Tucović” iz Čajetine, u svom članku govori o primarnoj selekciji otpada u opštini Čajetina. Svesna da uspeh ovakve akcije zavisi od motivisanosti i učešća građana, ona navodi da je najvažniji korak edukacija javnosti o važnosti razvrstavanja otpada. Mlada eko-reporterka napominje da se u njenoj školi održavaju radionice za učenike, roditelje i zaposlene na ovu temu, kako bi probudili svest ne samo učesnika, već i šire javnosti o značaju primarne selekcije otpada.

Foto: Promo

OSTAVI KOMENTAR