Start Buzz ODANI genijalac

ODANI genijalac

SHARE

Nemački ovčar veoma je inteligentan i neverovatno privržen svom gospodaru. Rođeni je sportista, uživa u društvu ljudi i drugih pasa, a ako mu pružite pažnju i negu, dobićete kućnog ljubimca za primer

Umerena ishrana i brižljiva nega

Maja i Reks sa drugarom

Moj dvoipogodišnji „inspektor Reks“ vrlo je znatiželjan i aktivan pas, pun snage, zbog čega ga svakodnevno istrčavam, što je veoma važno za njegovo fizičko i mentalno zdravlje. Pravi je sportista i uživa u svakom trenutku koji provedemo napolju, druželjubiv je i pažljiv, posebno prema deci… Ukratko, ima sve plemenite karakteristike nemačkog ovčara.

Da bi bio što zdraviji, dajem mu umerene obroke (ni preobilne, ni oskudne – oko 400 g), koji su kombinacija granulisane hrane za pse, svežih namirnica – piletine i govedine, sirovog povrća i voća, smeđeg pirinča, zobenih pahuljica, jogurta, jaja i mladog kravljeg sira, a dodajem mu i vitaminske suplemente.

Zahvaljujući ovakvoj ishrani, naš pas nikada nije imao problema sa probavom ili gojaznošću. Međutim, Reks uvek namiriše kada se prave kolači i odmah počinje da se muva oko kuhinje, ali ne da bi lizao šlag, već da bi jeo orahe.

Ukrade ga, očisti i pojede jezgro, a to čini i kad se domogne kikirikijai. Inače, psi smeju da jedu jezgrasto voće, ali treba voditi računa da ne preteraju u količini, jer su ovi plodovi izuzetno masni i pa životinja može da se ugoji. Nekoliko oraha dnevno biće fina poslastica, a i zanimacija za psa.

Reks je samo dvaput bio bolestan, i to zbog krpelja. Pošto ima kratku dlaku, nemamo mnogo problema sa ovim nezgodnim insektima, jer ih obično uočim čim skoče na njega. Takođe, koristimo i ogrlicu za krpelje, po potrebi i frontline ulje, no, za Reksa su se dvaput zakačili mali tigrasti krpelji, koji su izazvali velike tegobe – naš pas je dobio visoku temperaturu, odbijao je hranu i vodu, bio je malaksao i nije mogao da ustane sa svog ćebenceta.

Kada bi u tome ipak uspeo, teturao se jer mu je zadnje noge zahvatila paraliza. Odmah smo otišli do našeg veterinara, koji je znao šta treba da preduzme i sutradan je Reksu bilo mnogo bolje. Vrlo je važno da imate pouzdanog i odgovornog veterinara koji će vremenom upoznati psa i u svakom trenutku znati šta ga muči.
Maja Slugić, e-mailom

Savet plus

Šećer je u ishrani životinja potpuno nepotreban i izuzetno opasan za njihovo zdravlje. Keksi i razni slatkiši za ljudsku upotrebu nikako ne bi smeli da završe kod ljubimaca, jer izazivaju gojaznost, probleme sa zubima i dijabetes.

OSTAVI KOMENTAR