Start Buzz Bitka za znanje: Osnovci uče da kodiraju!

Bitka za znanje: Osnovci uče da kodiraju!

SHARE
Print
Print

U okviru programa “Bitka za znanje” počinje velika nacionalna akcija KODigranje, namenjena razvoju nove pismenosti kod dece osnovnoškolskog uzrasta i njihovom osposobljavanju za život u 21. veku. Akcija je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Udruženje profesora informatike Srbije (UPIS), kao i Centar za kreativno razmišljanje Kliker. Kreativnu podršku kampanji pružila je agencija FCB Afirma.

bitka za znanje

Bitka za znanje i akcija KODigranje podrazumevaju opremanje svih osnovnih škola u Srbiji različitom IT i robotičkom opremom, obuku nastavnika da modernu opremu koriste kao nastavno sredstvo kako bi deci pružili kvalitetno obrazovanje, kao i organizaciju takmičarske lige u kojoj će, sa svojim timovima, učestvovati sve škole kojima je oprema donirana.

bitka za znanje

Kroz opsežnu kampanju i medije, kao i putem zvaničnog sajta www.bitkazaznanje.rs upućen je poziv svim zainteresovanim osnovnim školama u Srbiji da se za učešće u prvoj fazi akcije prijave do 25. januara. Cilj akcije je da se uz pomoć učenja programiranja/kodiranja kod dece osnovnoškolskog uzrasta razvije kritičko mišljenje i veštine rešavanja problema, ali i da ih motiviše da se u budućnosti bave poslovima u oblasti IKT-a i tzv. STEM zanimanjima, odnosno u područjima prirodnih i matematičkih nauka, tehnologije i inženjerstva.

,,Programiranje je osnova svega, u razvijenim društvima već je postalo deo pismenosti u mnogim zanimanjima u kojima se ranije nije pojavljivalo. Ovom akcijom Fond B92 prenosi dobru praksu Instituta za inovativnost i razvoj mladih iz Hrvatske koji je, na terenu, veoma uspešno, potvrdio da robotika i kodiranje daju brze i atraktivne rezultate kroz igru, a najbolji rezultati učenja dobijaju se kada se izbriše granica između učenja i igre.’’ – istakao je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

veran matić

Nenad Bakić, pokretač Croatian Makers lige u Hrvatskoj i prvi donator Bitke za znanje i KODigranja izrazio je zadovoljstvo što se primer dobre prakse prenosi i u Srbiju, pojasnivši da je njegova organizacija Institut za razvoj i inovativnost mladih nastoji da kroz svoje aktivnosti razvija ne samo veštine učenja nego i otvoren duh i čvrst karakter kod dece pružajući svakom detetu priliku da se ostvari u STEM oblastima.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković izrazila je podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja akciji Bitka za znanje.
– U ovoj akciji prepoznajemo najmanje dve značajne komponente reforme koju Ministarstvo sprovodi, a to su digitalna pismenost i preduzetničke kompetencije. Jako nam je drago što postoje društveno odgovorni ljudi, organizacije i kompanije koji na ovaj način promovišu značaj sticanja znanja jer je ono celoživotni proces, istakla je Nedeljković.

Foto: Promo

OSTAVI KOMENTAR